lördag 8 november 2008

....................... please .......................... .................tänk att bara stänga av .......... bye bye, cruel world!!


Att ha OCD

Som person med tvångssyndrom (OCD) lever man ett liv med starkt försämrad livskvalitet. När det är som svårast går nästan all energi åt till sjukdomen. Man försöker leva så att ångesten och tvångsimpulserna, som ibland är överväldigande, ska hålla sig borta. Detta gör livet mycket begränsat.

I de flesta fall vet den som har OCD att ritualerna man gör/tänker är konstiga och inte ändamålsenliga, men man kan ändå inte låta bli. Det gör att människor som lider av OCD ofta tiger om sina problem, tyvärr också för sina behandlare. Man söker i stället för andra problem, som handeksem, sömnsvårigheter, oro, nedstämdhet etc.

Att leva med någon som har OCD

Den som har OCD utför ritualer för att hålla ångesten och tvångsimpulserna borta. Ofta kräver personen med OCD i sin vanmakt och ångest att också de närmaste/familjen skall gå med i dessa ritualer. Påfrestningarna för hela familjen kan blir enormt stora.


----------------------------------------------------------------------------------------


Vanligaste tvångshandlingen är att tvätta - ibland flera timmar om dagen. En del får till och med eksem som kräver läkarhjälp. Man kan uppleva sig som smutsig eller"besmittad" bara genom att nudda ett dörrhandtag.

beteendeterapi:

Behandlingen kostar 700-800 kronor i timmen. I svårare fall kan man få ekonomiskt stöd från landsting, försäkringskassa eller arbetsgivare. Ett sätt att minska kostnaderna är att efter instruktioner engagera anhöriga i terapin. I boken "Att förstå tvångssyndrom" finns en manual för självbehandling.


Nä, nu är det väl dax att sova lite... blir orskarshamn imorgon ju...


bowla sig lite.. e grejer det sig.. :()

Little big planet var speciellt.... ingen 10:a kanske.. men tidsfördriv..


Gonatt.. nu ska jag hoppa i kojan ijämta sig... min Älsklingar... UTAN dem är jag inget!!!

Inga kommentarer: